Er zijn de laatste tijd veel nieuwsberichten geweest over het vervangen van de CV-ketel voor duurzamere opties zoals een gasloze CV ketel. Een gasloze CV-ketel is eigenlijk een Warmtepomp. Om de klimaatdoelstellingen te halen en door het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen, wordt de oude CV-ketels steeds vaker vervangen voor een duurzame (hybride) warmtepomp.
Wij snappen daarom heel goed dat u vragen heeft als uw CV-ketel aan vervanging toe is. Wij zetten daarom voor u de mogelijkheden op een rijtje.
Herkent u onderstaande vragen?
Wij geven u antwoord op deze vragen. Lees snel verder!
Een nieuwe CV-ketel kan nog altijd een goede investering zijn als uw huidige ketel aan vervanging toe is.
De nieuwe generatie CV-ketels die wij installeren zijn zeer zuinig en hebben een zeer hoog rendement. Bijkomend voordeel is dat alle CV-ketels die wij plaatsen Warmtepomp Ready zijn. Dit wil zeggen dat ze later nog te voorzien zijn van een Hybride warmtepomp. Zo kunt u de nieuwe CV ketel ombouwen naar een Hybride Warmtepomp (CV-ketel + Warmtepomp).
U kunt de gasloze CV-ketel dus altijd later nog energie-zuiniger maken. U kunt op deze manier de totale investering spreiden en later extra op uw gasverbruik besparen.
Advies Mensonides
U kiest voor een nieuwe ATAG CV-ketel indien u:
Een goede tussenstap voor gasloos wonen is het vervangen van uw CV-ketel voor een Hybride Warmtepomp.
Deze warmtepomp werkt in combinatie werkt met een CV-ketel. De hybride lucht/water warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en zet dit om naar warmte om uw woning te verwarmen. Als het buiten te koud wordt neemt de CV-ketel het verwarmen van uw woning over. Ook voorziet de CV-ketel uw woning van warm-water.
De CV-ketel blijft in deze situatie nog een belangrijk onderdeel bij het verwarmen van uw woning en voor het voorzien van warm-water. U bespaart echter flink op uw gasverbruik doordat de warmtepomp een groot deel voor het verwarmen voor zijn rekening neemt.
Advies Mensonides
U kiest voor een Hybride warmtepomp indien u:
Een warmtepomp zorgt op een milieuvriendelijke en duurzame manier voor verwarming en warm water. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Dit wordt met behulp van elektrische energie en koudemiddel op een hogere temperatuur gebracht.
Vervolgens wordt deze warmte gebruikt om uw woning te verwarmen en voor het warm water. In combinatie met zonnepanelen en/of zonnecollectoren kunt u uw woning zelfs helemaal energieneutraal maken.
Direct overstappen op gasloos wonen is voor veel mensen niet direct mogelijk. Om helemaal van het gas af te gaan en over te stappen 100% verwarming door een warmtepomp dient uw woning aan een aantal eisen te voldoen. Uw woning dit zeer goed geïsoleerd te zijn. Het liefst te beschikken over lage temperatuur verwarming (bijvoorbeeld vloerverwarming). Er komen echter steeds meer warmtepompen op de markt die direct uw CV-ketel kunnen vervangen. Voor het hoogste rendement is vloerverwarming de beste optie.
En houd er rekening mee dat de aanschafprijs van een warmtepomp een stuk hoger is dan een CV-ketel. Hierdoor is gasloos wonen or niet direct financieel haalbaar voor iedereen.
Advies Mensonides
U kiest voor een 100% warmtepomp indien u:
De overheid stimuleert dat woningen minder door gas en meer duurzaam worden verwarmd. Energie besparen en minder CO2-uitstoot.
Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van onder andere:
Met de ISDE subsidie krijgt u een deel van uw investeringskosten terug. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie.
Een andere oplossing om te besparen op uw gasverbruik is een zonneboiler. Met een zonneboiler maakt u gebruik van de warmte van de zon om het water te verwarmen. Met zonnepanelen wekt u 100% duurzame energie op en bespaart u juist op uw energierekening en stroomverbruik.
Met een zonneboiler bespaart u op het gasverbruik. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief om warm water in uw woning te verzorgen.
Met een zonneboiler zet u zonne-energie om in warmte voor uw douche en andere warm watertappunten in uw woning. Is er niet genoeg zon dan zorgt de CV-ketel of
warmtepomp voor het warm water in uw woning.
Ook is het mogelijk dat de zonneboiler zorgt voor het op warmen van uw woning.
Met zonnepanelen op uw dak bespaart u flink op uw energierekening en u wekt duurzame energie. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom. Ook op een
bewolkte dag leveren ze stroom op.
Afhankelijk van uw stroomverbruik en het aantal zonnepanelen dat u wilt installeren, bespaart u tot wel €500 – €850 per jaar.
Hoe u uw woning ook wilt verwarmen wij geven u altijd eerlijk advies over de mogelijkheden in uw persoonlijke situatie.
Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.
T. 0517 – 41 26 58
Ons werkgebied voor het installeren van een duurzame oplossingen is de provincie Friesland. Wij installeren duurzame installaties onder andere in Harlingen, Franeker, Bolsward, Leeuwarden, Sneek, Dokkum, Joure, Heerenveen, Wolvega, Drachten en Lemmer.
© 2025 Mensonides realisatie: NOREX